Getalschieting

From Pijl en Boog
Jump to navigationJump to search

Getalschieting

De getalschieting was een speciaal type wedstrijd dat veel in de regio rond Antwerpen en tot in Zuid-Nederland geschoten werd. Het doel, dat in de vorm van een ruit opgehangen werd, werd verdeeld in 24 vakjes en aan elk vakje werd een score van 1 tot 24 gegeven. Door de specifieke plaatsing van de cijfers is het een uitdagend doel wat een mooie wedstrijddynamiek verzekerd. Schutters telden tijdens de wedstrijd hun punten op. Op zo'n wedstrijd werden de prijzen gegeven aan 'hoogste getal', enz.

Het precieze reglement heeft de auteur van deze site nog niet gevonden. Dus als het het moest kennen, stuur het door naar luc@pijlenboog.be

Hieronder een afbeelding van een miniatuurversie van zo'n doel, wat gebruikt werd tijdens de jaarlijkse koningsschieting. De foto hieronder is de afbeelding van de verpakking van een stempel die gebruikt werd om zo'n miniatuurversie van zo'n getalschieting blazoen te maken. Het blazoen van de getalschieting bestond in 2 versies: een normale en een die een radiale structuur had. De afbeeldingen hieronder zijn de stempels voor zo'n miniatuur blazoen voor getalschieting dat gebruikt werd tijdens de koningsschieting. Telkens een schutter in het mini – blazoentje schiet wordt dit door een onpartijdige scheidsrechter afgenomen. Uur en naam van de schutter wordt langs de achterkant genoteerd en er wordt een nieuw mini-blazoentje opgekleefd. Koning is diegene die het dichtst bij de roos geschoten heeft in de kortste tijd na de start van de koningschieting. Eerste en tweede prins zijn diegenen die op het koningschap volgen.